
CLIENT UPDATE: U.S. Department of Labor Issues
Guidance on New FLSA Domestic Service Regulations

In anticipation of new regulations covering domestic service workers that become effective on January
15, 2015, the Wage Hour Division of the U.S. Department of Labor (“DOL”) last month issued
“Administrator’s Interpretation No: 2014-1,” on the application the Fair Labor Standards Act (“FLSA”)
“to home care services provided through shared living arrangements.”

The original domestic service regulations, which date back to the 1970’s, exempted certain domestic
workers from FLSA coverage if they met either the “companionship service” or “live-in domestic
service” tests.  New regulations, entitled Application of the Fair Labor Standards Act to Domestic
Service, 29 C.F.R. §552, substantially narrow both exemptions. To qualify for the new companionship
services exemption, an employee will be required to provide “fellowship” or “protection” for at least
80 percent of the workweek. To qualify for the live-in service overtime exemption, a worker will need
to live and sleep in the client’s home for five consecutive days of the week.  Moreover, third party
employers, such as home care agencies, will not be able to claim either exemption.

Because most domestic care workers generally receive the minimum wage, the DOL suggests that
employers will not bear additional costs in the form of higher hourly wages; however, employers will
have to comply with other provisions of the FLSA, including requirements that employers compensate
certain employee travel time and pay employees for time worked beyond forty hours. At present, only
about fifty percent of employers utilizing the domestic service exemption pay care providers for travel
from one job site to another; however, such travel must be compensated (unless a regulatory
exception applies).  Determining whether the new regulations apply, prompting additional
compensation and necessary additional record-keeping, will require a fresh analysis of the employer-
employee relationship and the new exemption tests.

Is the Care Provider an Employee of the Consumer?

The FLSA requires that an employer pay its employees in accordance with the provisions of the law. 
Often, the putative employer is a patient or health care “consumer” who engages the domestic care
giver or companion directly.  The FLSA applies to a care provider who is an employee of the consumer
or a third party.  Bona fide independent contractors are not covered by the law.  Whether a worker is
an employee or independent contractor under the FLSA is analyzed using the DOL’s long-standing
“economic realities test,” which includes consideration of the degree of control exercised by an
employer and the employer’s financial investment in the employee, among other issues.  According to
the DOL’s guidance, in shared living situations, a care provider will likely be considered an employee
when he or she resides in the home of a consumer, but is likely to be an independent contractor when
the consumer moves into the worker’s home.  The DOL cautions, however, that it is always necessary
to conduct an analysis of the so-called economic realities test because there are many variations in
possible living arrangements.

Domestic Service Employment

The FLSA does not cover many small employers with gross annual revenue of $500,000, or where the
employee in question is not engaged in interstate commerce. However, due to a special exception for
domestic service employment, the FLSA will usually apply to a care giver living in the private home of
a consumer.  Domestic service employment, performed in a consumer’s home, is covered if the
employee earns at least $1,900.00 annually or performs domestic service in one or more households
for more than eight hours a week.

Companionship Services
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Although employees performing “companionship services” remain exempt from the minimum wage
requirement and employees who reside in households in which they work are not subject to overtime
rules, these exemptions are narrower than before the regulatory changes.  After January 1, 2015,
companionship services will be defined as the provision of “fellowship” and “protection.”  Fellowship
is defined as the engagement of a person in “social, physical, and mental activities.”  Protection is
defined as accompanying the person to monitor their “safety and well-being.”  The exception can
apply so long as the employee does not provide care for more than twenty percent of the time worked
in any given week. Providing care includes activities related to daily living, such as cooking, bathing,
and other forms of assistance.

Alternatively, a live-in domestic service employee does not need to be paid for any hours in a work
period worked beyond 40, if she resides in the consumer’s home. Residing in the consumer’s home
requires that a provider stays in the home seven nights a week and has no other home or a provider
works and sleeps at the home for five nights a week, totaling 120 hours or more.  Third party
employers or agencies cannot claim either exemption. In addition, consumers and their families are
considered joint employers with those third party employers can continue to claim the exemption, if
applicable.

Preparing for Implementation and the Importance of Written Agreements

The Interpretation is meant to clarify the new regulations, but it does not provide guidance on the full
“spectrum of shared living arrangements.” Aside from the general guidelines provided by the DOL,
the Interpretation recommends that employers use a “reasonable agreement” that describes the
expected hours worked and the general requirements of an employee engaged in a live-in care taking
arrangement.  An agreement is important to ensure that employers clarify that they are not agreeing
to be responsible for paying live-in employees for entire 24-hour periods. The DOL and courts will give
deference to these documents when calculating the hours worked by a live-in provider.  Employees do
not need to be paid for bona fide eight hour sleeping periods or for personal time spent relieved of
responsibility, but these non-compensatory periods must be defined in writing.

Finally, the long implementation period for the new regulations is designed to give consumers and
third parties time to modify their payroll practices and consult with legal counsel to ensure
compliance.  During this transition period, consumers and third party agencies implement changes in
their scheduling and documentation of home care services, through both employment agreements
and modern payroll systems.  Employers of domestic caregivers are encouraged to contact their MBJ
attorneys for assistance in complying with the new regulation.
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at dfield@morganbrown.com   Morgan, Brown & Joy, LLP focuses exclusively on representing
employers in employment and labor matters. This alert was prepared with the assistance of John
Killian.

This alert was published on April 30, 2014.

This publication, which may be considered advertising under the ethical rules of certain jurisdictions,
should not be construed as legal advice or a legal opinion on any specific facts or circumstances by
Morgan, Brown & Joy, LLP and its attorneys.  This newsletter is intended for general information
purposes only and you should consult an attorney concerning any specific legal questions you may
have.

mailto:dfield@morganbrown.com

